Waarom gooien paarden hun hoofd omhoog met rijden?

 "Als je danst, neem je je danspartner niet in de houdgreep, het gaat erom dat je samen in harmonie kunt bewegen" ~ Humphrey Dirks Horsemanship

 

Waarom gooien paarden hun hoofd omhoog met rijden?

 

Klik op de foto om het filmpje te zien.

 

Paarden zijn van nature claustrofobische dieren. Ze hebben problemen met opsluiting en daar is te strakke teugels een vorm van. Veel paarden lopen met  hun hoofd omhoog als reactie op te strakke teugels of een niet comfortabel bit.  Het paard ervaart dit als beperking en opsluiting. Het type paard dat het meest het hoofd opgooit, is meestal een voorwaarts paard met veel energie. Mensen merken vaak dat ze in de teugels gaan hangen om het paard onder controle te krijgen, maar hoe meer ze de teugels aanhalen, hoe erger het paard het hoofd opgooit. Dit kan zelfs leiden tot steigeren of vallen omdat het paard verwoed probeert zichzelf te bevrijden van deze restrictie. De Parelli benadering tijdens de HDH coachingsweekenden en de HDH intensieve week bied je hulpvolle trainingstechnieken om je paard te helpen zijn angst en impulsiviteit onder controle te krijgen. En natuurlijk leer je nog veel meer dingen die op jou van toepassing zijn !

 

1. Je leert je paard op de grond voor te bereiden zodat hij kalm en vertrouwd is.

2. Je zet strategieën in, die het beste werken om je paard rustig te houden als je in het zadel zit, zoals teugelvoering. “Twee teugels zijn voor communicatie, één teugel is voor controle”, is één van de favoriete uitspraken van Parelli.

Aan twee teugels trekken is iets, dat mensen instinctief doen op het moment dat ze merken de controle over hun paard te verliezen. Het maakt de situatie en het opgooien van het hoofd juist erger.

Een strategie is: Vraag met één teugel de achterhand om en ontspan je paard. Het is een goede gewoonte om aan te leren.

3. Het basis principe van natuurlijk met paarden omgaan is, dat je ervan uitgaat dat het gedrag van je paard je iets wil zeggen. Jij moet uitzoeken wat hij je probeert te vertellen. Hoe beter je hem leert lezen en op de juiste manier reageert, hoe meer succes en hoe minder frustratie je zult hebben.

4. Wanneer een paard iets doet dat wij als “negatief gedrag” ervaren, gebeurt dat meestal uit angst of dominantie. Als je reageert op een manier die hem angstiger maakt of hem het gevoel geeft dat je hem wilt domineren (zoals het gebruik van te strakke teugels), doe je exact het tegenovergestelde van wat hem rustig maakt.

 

Wil je meer leren? Kijk dan eens op:

 https://bit.ly/2iwhKDf