Zijwaarts

Game #6 Zijwaarts

 

Hoe beter je paard achterwaarts en zijwaarts gaat, hoe beter hij alle andere dingen doet.

Achterwaarts en zijwaarts heeft alles te maken met de impuls en de emotionele fitheid van je paard -  en dit heeft weer invloed op al het andere dat je paard doet. Impuls betekent gecontroleerde energie. Dit is niet alleen fysieke energie, maar ook mentale en emotionele energie. Het betekent dat het gaan en stoppen van je paard (met of zonder een bit in zijn mond) in evenwicht is.

 

Zijwaarts is een beweging die niet makkelijk door paarden wordt gebruikt. Het is wel natuurlijk voor hem, maar niet zo belangrijk voor zijn overleving als prooidier. Dit komt voornamelijk omdat bij het zijwaarts gaan het  paard zijn benen moet kruisen en dat draagt niet bij aan een goede ontsnappingsmogelijkheid. In het wild zal een paard zijn benen pas kruisen als hij ver genoeg is weggevlucht. Daarna draait hij zich pas om, om te kijken of hij nog wordt achtervolgd. Als het paard zich na deze vlucht omdraait, gaat hij voor enkele seconde van een vlucht mode (right brain) naar een denkende mode (left brain), zodat hij snel de situatie kan beoordelen om te beslissen wat hij moet doen.

Als jij je paard vraagt om zijn achterhand opzij te zetten en zijn benen te kruisen zoals bij de porcupine, driving en sideways game, komt je paard in de denkende mode en gaat hij zijn linker hersenhelft gebruiken. Als jij je paard vraagt om over een afstand zijwaarts te gaan, dan help je hem om in de denkende mode te blijven.

 

De sideways game is geen “sidepass” game. De sideways game is bedoeld om je paard atletisch, licht en gewillig zijwaarts te leren lopen zowel naar links als naar rechts. De sidepass is een specifieke manoeuvre met een bepaalde lichaamshouding die in de hogere dressuur en western reining wordt gevraagd.

 

Door het ontwikkelen van simpele manoeuvres in de sideways game, bouw je de basis voor de sidepass. Het is ook de basis voor het ontwikkelen van meer vering, vliegende galopwissels, spins, pirouettes, appuyeren, contra stelling en cowwork. Voor al deze gevorderde manoeuvres is het belangrijk dat je paard makkelijk zijwaarts gaat. Als je paard niet zo goed zijwaarts gaat zul je waarschijnlijk veel problemen hebben met deze manoeuvres.

 

Hoe zachter en lichter je op de grond kunt zijn, hoe zachter en lichter je in het zadel kunt zijn. Je paard leert eerst lichtheid en verantwoordelijkheid op de grond.

 

De sideways game is game nummer 6. Belangrijk is om eerst 1 t/m 5 onder de knie te hebben. Zijwaartse gangen worden soms als moeilijk bestempeld. Dat is niet nodig. De sideways game op de grond aanleren is de simpelste manier om je paard met lichtheid zijwaarts te bewegen. Het is de basis voor hoog niveau manoeuvres.