Hoe licht is jouw paard?

Hoe zachter en lichter je op de grond kunt zijn, hoe zachter en lichter je in het zadel kunt zijn. Je paard leert eerst lichtheid en verantwoordelijkheid op de grond.

Vaardigheden d.m.v. grondwerk aanleren is heel effectief, omdat je het voordeel hebt om je hand of de stick precies op de juiste plaats te leggen voor het antwoord dat je wilt. Eenmaal in het zadel ben je veel meer gelimiteerd wat betreft de plaatsen waar jij je paard kunt aanraken. Bijvoorbeeld, toen je voor het eerst de achterhand wilde omzetten met de porcupine game, drukte je de vingers in de zijkant van zijn heup en gebruikte je vier fases. Dit is erg moeilijk als je in het zadel zit. Als je paard het concept van het verzetten van de achterhand op de lichtste druk van je hand begrijpt, kun jij je hand steeds ietsjes verder naar voren brengen. Na een tijdje zal je hand op dezelfde plaats liggen als waar jij je been plaatst als je hem vraagt de achterhand te verplaatsen vanuit het zadel. Zo kan je je paard progressief leren luisteren naar steeds lichtere hulpen.
Een andere sleutel tot succes is het gebruiken van vier fases. Door je paard heel langzaam iets te vragen en gelijk los te laten als hij het doet, leer jij je paard op een steeds lichtere suggestie te reageren. In het Parelli programma besteden de studenten veel tijd aan het ontwikkelen van de vaardigheid van langzaam sluitende en snel openende handen en benen. Dit is iets dat voor ons mensen geen aangeboren vaardigheid is. Mensen zijn geneigd om hun handen en benen snel te sluiten en langzaam te openen.

Nog een laatste en erg belangrijke reden om nieuwe vaardigheden te leren en lichtheid in je paard te ontwikkelen vanaf de grond, is dat je niets te maken hebt met de balans en vaardigheden van de ruiter. Het geeft je paard de vrijheid om zijn natuurlijke houding, kennis en atletisch vermogen te ontwikkelen zonder uit evenwicht te worden gebracht door een ruiter. Als er dan uiteindelijk een zadel en ruiter op zijn rug komt, heeft hij een stevige basis.

De sideways game is een perfect voorbeeld. Veel ruiters hebben in het zadel allerlei problemen om het zijwaarts, travers, kuitwijken of contrastelling aan te leren bij hun paard. Zodanig, dat zijwaartse gangen als moeilijk en tot een hoger trainingsniveau worden bestempeld. Dat is niet nodig. De sideways game is de simpelste manier om je paard met lichtheid zijwaarts te bewegen. Van hieruit worden hoog niveau manoeuvres gemakkelijk.

 

Goed gereedschap is het halve werk, wordt wel eens gezegd en dat is niet voor niks. Kijk voor de producten die je kunnen ondersteunen bij een optimale training in de webshop